Csípő-, könyök- és válldiszplázia

Csípő-, könyök- és válldiszplázia

A diszplázia (vagy dysplasia) – görög eredetű – szó rendellenes fejlődést jelent. A diszplázia kifejezést a kutyák mozgásszervi betegségeivel kapcsolatban a csípő, a könyök ill. a vállizület fejlődési rendellenességeire használjuk, amikor az ízületeket alkotó csontvégek ill. az azokat borító porcfelületek nem illeszkednek megfelelően egymáshoz. Ebből az „illeszkedési hibából” eredően a későbbiek során részleges ízület ficam (subluxáció), porckopások, degeneratív izületi elváltozások (arthrózis) alakulhatnak ki a diszplázia típusától és súlyosságától függően. A diszplázia enyhébb formáinál a kutya akár tünetmentesen is leélheti az életét, súlyosabb  diszplázia estén viszont komoly mozgászavar, állandósult izületi fájdalommal járó sántaság is kialakulhat.

Sajnos – mint a nagyobb testű kutyák általában – a diszplázia szempontjából a labrador egy erősen érintett kutyafajta. A tenyésztést csak a hivatalos és megfelelő (a fajtagondozó szervezetek által elfogadott) szűrési eredményekkel rendelkező egyedekkel engedélyezik, a vizsgálatokat a kutya egy éves kora után lehet elvégezni.

Eredmények:

Csípő (HD):

  • mentes (A),
  • majdnem mentes (B),
  • enyhe diszplázia (C),
  • közepes diszplázia (D),
  • súlyos diszplázia (E)

Tenyészthetők a „mentes” (A), a „majdnem mentes” (B) „enyhe” (C), HD minősítésű kutyák. A „közepes” (D) minősítésű és a súlyosan diszpláziás (E) minősítésű kutyák tenyésztése tilos! A „majdnem mentes” (B) „enyhe” (C), HD minősítésű kutyák csak és kizárólag “mentes” (A) minősítésű párral pároztathatóak.

Könyök (ED):

0, 1, 2, 3 (csak a 0, 1 az elfogadható)

Azok a kutyák, amelyek „súlyos” könyökelváltozást mutatnak (artrózis), vagy amelyeket könyökdiszplázia miatt kellett műteni, nem tenyészthetők.

Váll (OCD):

mentes és nem mentes (csak a mentes elfogadható)