EIC – Mozgás kiváltotta összeomlás

EIC (Exercize Inducted Collapse ) – Mozgás kiváltotta összeomlás

A fizikai megterhelés okozta összeomlás egy autoszomális, recesszív öröklésmenettel rendelkező betegség.

A kutyáknál változó időtartamú (5-20 perces) erős, intenzív vagy közepesen erős fizikai megterhelést követően lép fel „reszketeg” járás, izomgyengeség a hátsó végtagokon, majd a hátsó végtagok járásképtelenek lesznek. Ez az állapot 1-2 perc múlva átterjed a mellső végtagokra is, majd bekövetkezik a teljes összeomlás – ez az állapot 5-10 percig tart, de általában 30 perc múlva már teljesen egészségesnek látszik a kutya, mozgása koordinált lesz.
Sajnos egy-egy ilyen epizód – amikor a magas láz miatt felhevült szervezet a keringés teljes összeomlásához vezet – akár halálos kimenetelű is lehet!

Sajnos Magyarországon egyelőre nem írják elő a betegségre való szűrést kötelezően, azonban a megelőzés egyetlen módja, ha a tenyésztésbe vont egyedek genetikai szűrésen esnek át, így megállapítható, hogy mentes, hordozó vagy beteg az érintett kutya.

Két egészséges állat párosítása (A + A):
Az összes kölyök egészséges (A) lesz, tehát ilyen párosításból vásárolt kölykön NEM kell géntesztet csináltatni.

Egy egészséges és egy örökítő állat párosítása (A + B):
A kölykök fele egészséges (A), a másik fele örökítő (B) lesz, vagyis egyik kölyök sem lesz SOHA beteg, de a tenyésztésbe állításuk előtt génteszt javasolt, hogy melyikük a hordozó.
(FONTOS: A kölykök közül ránézésre nem lehet megállapítani, melyik egészséges és melyik örökítő!)

Egy egészséges és egy beteg állat párosítása (A + C):
Az összes kölyök örökítő (B) lesz, tehát ennél a felállásnál sem lesz egyetlen kölyök sem SOHA beteg, de tenyésztésbevételüknél figyelembe kell venni hordozó státuszukat.
Adott esetben – az egyéb szempontból értékes kutyákat – ebben a párosításban is tenyésztésbe lehet állítani megfelelő odafigyeléssel és gondossággal.

Egy örökítő és egy beteg állat párosítása (B + C):
A kölykök fele örökítő (B), a másik fele beteg (C) lesz.
Amikor a kölykök azonosíthatók, DNS vizsgálat szükséges. A szelekció és a beteg utódokról való gondoskodás a tenyésztő felelőssége.

Két örökítő párosítása (B + B):
A kölykök negyede egészséges (A), negyede beteg (C), fele pedig örökítő (B) lesz. Mivel a százalékos arány csak egy iránymutató, így mindenféleképpen minden egyednek géntesztet kell csináltatni, hiszen nem tudjuk, kik közülük a mentes, hordozó vagy beteg egyedek. Mivel a tenyésztő döntött erről a párosításról, az ő  felelőssége kell, hogy legyen –  a  DNS  vizsgálat után – hogy megfelelően szelektáljon és a beteg egyedekről gondoskodjon.

Két beteg párosítása (C + C):
Minden kölyök beteg (C) lesz, tehát MINDEN utódnál nagy valószínűséggel a  tünetek is jelentkezni fognak. Ez a párosítás egy felelős tenyésztő számára egyrészt tilos, másrészt elfogadhatatlan.